Vanalles over internet
startpagina grafische vormgeving, grafisch illustratieve vormgeving, illustratief multimedia, multimediavormgeving webdesign, internetvormgeving geschiedenis van Chantal Design '92

Forellenvijver heioord is site van de maand geworden bij 'Limburg Online', webdesign van Chantal Design '92, Ittervoort

1. De browser en HTML.
2. Geschiedenis HTML / voorvader SGML
3. Wat is een account ?
4. Welke provider neem ik ?
5. Wat is een Domeinnaam ?
6. Welke Browserversie neem ik ?
7. Wat zijn plugin's ?
8. Welke plugin's zijn er ?
9. Uw eigen webdesign, internetvormgeving, website.
10. Welke in- en uitpak(zip en stuffit)programma's zijn er ?


1. De browser en HTML.
Bij het lezen van deze tekst heeft u de browser al geïnstalleerd.
De browser is een programma dat de code die in een website geprogrammeerd is namelijk HTML-code, omzet in beeld op het scherm. HTML (HyperText Markup Language) is een soort opmaaktaal, waarbij logische codes die altijd tussen haakjes staan, het uiterlijk van de webpagina en de daarin vermelde teksten bepalen. HTML is niets meer dan een set opmaakcodes die aan ASCII-tekst toegevoegd worden waardoor het uiterlijk van tekst vormgegeven wordt. Tevens voegen de HTML-commando's verwijzingen toe die het document 'verbinden' aan andere web-documenten, FTP- of electronic-mailadressen.

omhoog omhoog2. Geschiedenis HTML / voorvader SGML
De HyperText Markup Language niet zo maar uit de lucht komen vallen; de basisprincipes van de ‘neutrale’ opmaaktaal SGML liggen eraan ten grondslag. De uitdrukking’neutraal’is niet zo maar gekozen, want we moeten op het Internet rekening houden met het feit dat alle computers- en besturingssystemen de informatie op een eenduidige manier moeten en kunnen weergeven. Dit is feitelijk ook een verklaring voor de enorme belangstelling die het communicatie-medium World Wide Web ondergaat: het is volledig systeemonafhankelijk! Of we nu een computer bezitten waar het Microsoft Windows 95-besturingssysteem op draait of de oudere Windows 3.I versie, een Apple Macintosh of een op Unix gebaseerd systeem, het Internet kent geen grenzen voor de diversiteit aan systemen. Voor het eerst in de geschiedenis is er een gemeenschappelijk protocol dat de concurrentiestrijd op platformgebied overstijgt!

De twee pijlers van het World Wide Web zijn dan ook het protocol TCP/IP dat de overdracht van de gegevens in de vorm van ‘pakketjes’ data regelt en de HTML-opmaaktaal. Doordat de systeemonafhankelijkheid gegarandeerd moest zijn, hebben de samenstellers van de originele HTML-commandotaal leentjebuur gespeeld bij het instituut ISO (International Standards Organization).

ISO is niet alleen bekend vanwege de certificeringsactiviteiten, denk aan de bekendere ISO 9000 en 9001-normen, maar het instituut heeft de wereld ook verrijkt met een groot aantal standaarden. Een daarvan is de opmaaktaal SGML, kort voor Standard Generalized Markup Language. Deze algemene opmaaktaal wordt door tal van Amerikaanse overheidsinstituten toegepast om hun documenten te structureren.

Ook vindt men SGML terug in opmaakprogramma’s als Adobe FrameMaker en Interleaf De logische opbouw van SGML heeft als uitgangspunt gediend voor de ontwikkelaars van de HTML codeset. aangezien het een ideale basis is voor ‘systeem-onafhankelijke opmaak’. Aangezien men op het World Wide Web weinig tot geen invloed heeft op de geïnstalleerde lettertypen èn basisinstellingen van de ontvanger van de web-boodschap, is een opmaaktaal die logische formatteringen voorop stelt een must. Let wel de lezer bepaalt in zijn browser het lettertype en corpsgrootte. Dit kan men niet beïnvloeden. Als men zou kunnen bepalen dat een webpagina in het Helvetica lettertype gelezen moet worden, wat moeten dan die arme computerbezitters die geen Helvetica maar het font Swiss geïnstalleerd hebben? Deze ‘zwakte’ is de prijs die men betaalt voor de volledige systeemonafhankelijkheid van het Internet en specifiek het World Wide Web-protocol. Hierdoor kan iedereen zijn eigen standaard-instellingen bepalen met een voorkeurlettertype waardoor de beeldscherminformatie beter (lees duidelijker) bekeken kan worden. Totdat systemen als Adobe Acrobat gemeengoed zijn op alle computerplatforms, zullen we met deze beperkingen moeten leven. Het aanbod dat men nu al op het Internet kan vinden, geeft echter aan dat aan de behoefte al meer dan voldaan wordt.
Bron: Webdesign & HTML in de praktijk van Peter Kentie

omhoog omhoog


3. Wat is een account ?
Een account is een abonnement bij een provider.
Dit abbonnement is beveiligd door een gebruikersnaam en een wachtwoord, zodat andere mensen geen toegang hebben tot jouw post via jouw eigen email-adres(sen) en webpagina.
Tevens is er de mogelijkheid om een ruimte voor de website te reserveren.

omhoog omhoog4. Welke provider neem ik ?
Er zijn vele aanbieders. Er zijn gratis providers en providers die tegen betaling ruimte reserveren op hun server. Vroeger kon je zeggen, dat de gratis providers langzamer waren in hun aansluitingen dan de providers die het tegen betaling aanbieden. Dit kwam door minder server-capaciteit, wat leidde tot overbelasting van het telefoon-verkeer. Veel wachten dus en veel ergernis.
Tegenwoordig lijkt die achterstand te zijn ingehaald en hoef je dus niet meer of zeer weinig te betalen voor een abonnement met snelle verbinding, omdat de gratis providers tegenwoordig blijkbaar net zo snel zijn. Of het echt zo is weet ik niet, want mijn provider is tegen betaling en is in ieder geval snel !
Meer weten over meest populaire providers ? klik hier voor een overzicht.
Of klik hier voor een vergelijkingsonderzoek.

omhoog omhoog


5. Wat is een domeinnaam ?
Een domeinnaam is de naam waaronder uw bedrijf rechtstreeks op internet te vinden is. Dit wil zeggen dat uw bedrijfsnaam direct volgt achter ''http://www''. Bijvoorbeeld ''http://www.chantaldesign.nl''. Een domeinnaam moet uniek zijn, omdat deze in de hoofdindex staat en wereldwijd van toepassing is.

Bedrijven die op het internet aanwezig willen zijn met een web-site kunnen dit op twee manieren doen. De goedkoopste optie is een plaats te huren achter het domein van een provider. Uw internetadres wordt dan bijvoorbeeld ''http://www.provider.nl/bedrijfsnaam''. Het nadeel hiervan is dat wanneer u verhuist van provider om wat voor reden dan ook, u een geheel nieuw internetadres krijgt. Aangezien het niet mogelijk is om een verhuisbericht te zenden aan alle historische bezoekers van uw pagina, zullen bezoekers die uw oude adres van een eerder bezoek kennen (of van briefpapier), u niet meer vinden.
Wilt u uw bedrijf betrouwbaar en professioneel profileren op het internet dan adviseren ik u bereikbaar te zijn met uw eigen bedrijfsnaam (domeinnaam), dus ''http://www.uwbedrijf.nl'' (mits deze nog vrij is). U kunt deze domeinnaam door mij laten registreren.

U kunt op diverse sites controleren of de door u gewenste domeinnaam niet door een ander geregistreerd is, bijvoorbeeld op deze site: klik hier.

omhoog omhoog


6. Welke Browserversie neem ik ?
Probeer altijd de nieuwste browserversie geïnstalleerd te hebben.
De programmeurs van deze websites proberen de browsers steeds aan te passen aan de behoeftes van hun klanten en gebruiksvriendelijker te maken. In oudere versies zoals 2.0 en 3.0 van Internet Explorer als Netscape Navigator bijvoorbeeld, kun je veel websites niet bekijken, omdat er codes in de HTML staan, die deze browsers niet kunnen lezen. Ze geven dan vervelende foutmeldingen en dit brengt dan weer ergernis met zich mee.
De nieuwere versies 4.0 en hoger kunnen deze sites wel lezen en je kunt zo zonder problemen de paginas bekijken.

Ook mijn website is het beste te bekijken in versie 4.0 of hoger van zowel Internet Explorer als Netscape Navigator. Lettertype-controle (Cascading Stylesheets) en dynamische HTML (DHTML), waaronder het gebruik van QuickTime-filmpjes, Flash en Shockwave geven de website een enorme meerwaarde, die met versie 3.0 of lager nauwelijks of niet te bekijken zijn.
Vooralsnog moeten deze speciale plugins aan surfer-zijde geïnstalleerd worden om deze movies etc. 'in-line' te kunnen bekijken. Naar verwachting zullen de populaire engines in de toekomst standaard opgenomen worden. Dan kunnen de schokken pas echt gevoeld worden op het internet !
Wilt u niets missen, zorg dan dus altijd voor de hoogste versie !

Internet Explorer 5.0 voor Macintosh
Internet Explorer 6.0 voor windows
Internet Explorer downloadcentrum

NIEUW

Netscape Navigator 6.0 voor Macintosh en windows


U kunt deze versie downloaden door op een van de (onderstreepte) browsers te klikken. Volg verder de aanwijzigingen op het scherm.

omhoog omhoog


7. Wat zijn plugin's ?
Plugin's zijn speciale insteekmodules die op uw computer geïnstalleerd moeten worden (in de map plugin's van uw browser) om speciale dingen te kunnen bekijken in uw browser, zoals movies, vector-georiënteerde sites, video, audio en vele andere.

omhoog omhoog


8. Welke plugin's zijn er ?
Hieronder volgen de populairste plugin's.
Klik hier om te zien welke plugin's al zijn geïnstalleerd in uw browser
U kunt op de plugins klikken en ze meteen downloaden.

Macromedia flash player
Voor het bekijken van vector-georiënteerde tekeningen en animaties
Shockwave
Voor het bekijken van video, geluid, animaties, hoge resolutie plaatjes en vector-georiënteerde graphics die zonder kwaliteitsverlies kunnen worden uitvergroot.
Real player G2
Voor het bekijken van live video en audio, animaties en multimedia-presentaties op het web. De scherpste beelden en het beste geluid met realtime audio en video.
QuickTime player
Voor het bekijken van video, geluid, animaties, plaatjes en tekst.


omhoog omhoog


10. Welke in- en uitpakprogramma's zijn er ?
Om één of meerdere documenten veilig over het internet te kunnen versturen, worden deze verpakt en gecomprimeerd door middel van één van de twee onderstaande programma's zonder verlies van gegevens en data.
De documenten kunt u dan in een map plaatsen, een eigen naam geven, inpakken en comprimeren en deze map (met de extensie .zip of .sea.hqx) vervolgens versturen per email. De ontvanger kan dit bestand vervolgens weer uitpakken met hetzelfde programma.

Apple Macintosh-gebruikers gebruiken meestal StuffIt Expander™
PC-Window-grbruikers gebruiken meestal het Zip-programma

U kunt op de onderstaande links klikken en om ze te downloaden:
StuffIt Expander™ voor Macintosh, Windows, Linux Beta of Solaris Beta.
Zipit 2.0 voor Macintosh
Zip voor Windows


omhoog Naar Top
laatst bezochte pagina vorige

Handige links:
Zie ook tekst nr. 1-9
Webformulier
Provider-overzicht
Provider-vergelijking
Domeinnaamcheck
Explorer Macintosh
Explorer PC
Netscape
Plugin-check

Een overzicht van mijn site
Zoek en vind
email chantaldesign
Informatie, reacties en vragen